Банкеръ Daily

Свят

Германски депутат предлага арбитраж за спора София-Скопие

Миналата седмица напрежението между България и Северна Македония отново се покачи заради фалшификацията на историята от страна на Скопие.

Германският депутат, Йосип Юратович от Социалистическата партия, предлага решение на спора между София и Скопие чрез арбитраж. Юратович досега е бил докладчик на Бундестага за Югоизточна Европа, съобщава „Независен“.

Неговата инициатива е да бъде създаден петчленен Арбитражен трибунал: един представител от ЕС, един от Германия, един от САЩ и по един от България и Република Северна Македония.

Другото предложение на Юратович е още докато Арбитражният трибунал работи за разрешаване на спора, София да вдигне блокадата за започване на присъединителни преговори между Скопие и ЕС.

Наскоро депутатът коментира пред сръбска медия, че след 16 години на умерена политика на Ангела Меркел Германия ще трябва да се предприемат по-решителни стъпки както в Европа, така и на Западните Балкани. 

Според Юратович, ако Западните Балкани трябва да се приемат сериозно като висок приоритет в ЕС, не е достатъчен само Берлинският процес, „който според мен все повече прилича на пътуващ цирк, защото резултатите там са изключително в икономическите интереси и твърде малко за развитието на обществото и демократичните ценности“.

Миналата седмица напрежението между България и Северна Македония отново се покачи заради фалшификацията на историята от страна на Скопие.  Българското външно министерство съобщи, че официално е протестирало пред северномакедонските си колеги, след като е установило случай на подмяна на български паметник, намиращ се на територията на югозападната ни съседка.

Става въпрос за паметник, издигнат в двора на църквата в с. Клепач в чест на войводата Велко Скочивирчето и осем негови четници, загинали при сражение с османски части през 1904 г. Българското посолство в Скопие е открило, че оригиналният надпис на книжовен български език върху паметника е бил заменен, премахнати са цели части от автентичния текст и са променени някои от имената на четниците. Това на практика означава, че паметникът е бил фалшифициран.

Facebook logo
Бъдете с нас и във