Банкеръ Daily

Свят

Германската външна министърка посети фронта в Източна Украйна

Външният министър на Германия Аналена Бербок посети днес фронтовата линия в Източна Украйна между правителствените сили и проруските сепаратисти, предаде ДПА.

Екипирана с бронирана жилетка и бойна каска, тя изслуша обясненията на командира на украинските сили за актуалната обстановка. Бербок изяви също желание да се запознае с хуманитарната ситуация в района, където години наред правителствената армия се сражава с подкрепяните от Русия отцепници.

По време на преговорите си вчера в Киев с украинския първи дипломат Дмитро Кулеба Бербок каза, че с визитата си на фронтовата линия иска да изпрати ясен сигнал. "Няма да забравим хората, чиято съдба е засегната от този конфликт. И сме на страната на Украйна", декларира външният министър на Германия.

Днес тя бе в района на крайбрежното село Широкине, на около 20 км източно от пристанището Мариупол. Навремето това е бил ваканционен курорт, а сега - свидетелство за факта, че имаме война в центъра на Европа, каза Бербок под дъжда и студа.

Преди двудневното й посещение Киев критикува Берлин заради отказа му да достави германско оръжие на украинската армия в момент, когато Русия е струпала десетки хиляди войници и техника по украинските граници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във