Банкеръ Daily

Свят

Германска депутатка: Изборите в Турция не са нито честни, нито справедливи

Севим Дагделен

Президентските и парламентарни избори в Турция не бяха "нито честни, нито справедливи", заяви Севим Дагделен, председателка на германско-турската парламентарна група, предаде ДПА.

"Ердоган постигна целта си за авторитарна президентска система чрез манипулация, която започна много преди изборния ден", заяви Дагделен, която е от кюрдски произход и е член на партия "Левите" в германския Бундестаг.

"Има повод за опасения, че Ердоган ще тласне Турция към крайности", добави тя.

Германското външно министерство потвърди днес, че трима германци са арестувани в Турция в неделя по време на президентските и парламентарни избори, предаде ДПА. 

Двама мъже и една жена, които са били част от група от 11 души от Германия, са действали като неофициални наблюдатели на изборите по покана на опозиционната прокюрдска Демократична партия на народите /ДПН/. Те били арестувани около обяд в град Улудере в югоизточния окръг Шърнак.

Единият от мъжете каза за ДПА по телефона, че умишлено са избрали район, където не са изпратени официални наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/. По неговите думи, полицията е пречила интензивно на техните опити да наблюдават изборите.

Според адвоката на тримата германци днес те трябва да се явят в съда. Германското външно министерство съобщи, че посолството в Анкара работи по случая.

Общо 10 чужденци, които твърдели, че са наблюдатели на изборите, но нямали нужната акредитация, са били арестувани вчера, съобщи Анадолската агенция. Освен тримата германци са задържани и четирима италианци и трима французи, членове на Френската комунистическа партия, включително един сенатор. Френската делегация след това била освободена, според съобщения в медиите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във