Банкеръ Daily

Свят

Германия затяга карантината преди Коледа

Хорст Зеехофер

Германия ще трябва да наложи по-строги ограничения заради коронавируса преди Коледа, за да се опита да овладее епидемията, заявиха днес министри и регионални лидери, цитирани от Ройтерс.

В страната от шест седмици е в сила частична карантина. Някои провинции вече наложиха по-строги ограничения, а все повече регионални лидери подкрепят национална карантина, в момент, когато дневният брой заразявания и смъртни случаи поставя нови рекорди.

Вътрешният министър Хорст Зеехофер каза, че Германия има нужда от строга карантина преди Коледа, ако иска да забави разпространението на вируса.

Министрите на здравеопазването и на икономиката също призоваха за удължаване на наложените мерки. 

"Това ще доведе до затваряне, което в много отношения ще наподобява положението в началото на годината", каза министърът на икономиката Петер Алтмайер на виртуална пресконференция.

Армин Лашет, премиерът на най-многолюдната германска провинция Северен Рейн - Вестфалия, призова за национални ограничения "възможно най-скоро" и заяви, че регионалните лидери би трябвало да се срещнат с федералната канцлерка Ангела Меркел за договаряне на мерките този уикенд. "Не можем да чакаме до Коледа. Tрябва да действаме бързо", каза той на пресконференция.

Правителствена говорителка заяви, че няма определена дата за нова среща с регионалните лидери, но че Меркел е отворена за по-нататъшни срещи.

Баден-Вюртемберг стана поредната германска провинция, която реши да въведе нощен полицейски час. От утре в нея ще бъде забранено да се излиза навън между 20 и 5 ч., освен за работа и по други важни причини, а хората ще бъдат насърчени да си стоят вкъщи и през деня, каза провинциалният премиер Винфрид Кречман.

От сряда в Бавария е позволено да се излиза от вкъщи само по важни причини, а Берлин иска да затвори магазините и да удължи коледната ваканция на училищата.

По данни на Института за заразни болести "Роберт Кох" за последното денонощие в Германия са регистрирани почти 30 000 нови заразявания и близо 600 смъртни случая.

Провинция Северен Рейн-Вестфалия вече няма да изисква 10-дневна карантина от пристигащите от България, съобщи МВнР.

В сила остава задължението за онлайн регистрация преди пътуването, като местните здравни служби могат да поискат от пристигналите лица да представят негативен тест за коронавирус, направен не по-късно от 48 часа преди пътуването, или да направят такъв след пристигането си.

На интернет адрес https://www.einreiseanmeldung.de всички, пътуващи от рискови региони за Германия, са длъжни да попълнят онлайн формуляр и да носят със себе си копие на потвърждението за направената регистрация. Изключение от изискването за регистрация се прилага само в случаите на трансгранични пътувания с престой в провинцията под 24 часа.

По информация на Генералното ни консулство във Франкфурт промяната на режима на влизане на територията на федералната провинция Северен Рейн - Вестфалия е вследствие на решение на Върховния административен съд в град Мюнстер, съгласно което пристигащите от рискови региони вече не подлежат на задължителна 10-дневна карантина.

От 1 ноември Германия обяви цялата територия на България за рисков регион.

Facebook logo
Бъдете с нас и във