Банкеръ Daily

Свят

Германия засилва граничния и санитарен контрол с Чехия и Австрия

Федералното правителство на Германия е взело решение да въведе нови ограничения за влизане в страната, съобщиха от Министерството на външните работи. На база обявената информация за наличие на два нови щама на коронавируса, разпространени в австрийската провинция Тирол и Чехия, считано от 14 февруари 2021 г., Германия въвежда временен граничен контрол по границите с Чехия и Австрия, при засилен санитарен контрол.

От 14 февруари цялата територия на Чехия e обявена за „зона с вирусни мутации“ (от 25.09.2020 г.– „рискова зона“, от 24.01.2021 г. – „високо рискова зона“), като влиза в сила временна забрана за превоз на пътници и се отправя препоръка за преустановяване на пътуванията

За „зона с вирусни мутации“ е обявена и федералната провинция Тирол (без Източен Тирол).

Министерството на външните работи предупреждава българските граждани, че предвид новите правила на Германия за засилен санитарен контрол на транзитиращите пътници и на превозваните стоки от тежкотоварни автомобили, е възможно преминаването на граничните пунктове между Германия и Австрия и Германия и Чехия, да отнеме повече време от обичайното.

Считано от 14 януари 2021 г. всички пътници са длъжни да се регистрират на HTTPS://WWW.EINREISEANMELDUNG.DE  преди отпътуването към ФРГ и да носят със себе си копие на потвърждението за направената регистрация. Страницата вече е преведена и на български език. Потвърждението може да бъде поискано от транспортна компания или от Федералната полиция при гранична проверка.
Всички лица, пребивавали през последните десет дни в рискова област, трябва да могат да докажат най-късно 48 часа след влизането в Германия, че не са заразени с коронавирус. Сертификатът (медицинско свидетелство или негативен резултат за инфекция с коронавирус SARS-CoV-2  на хартиен носител или в електронен формат на английски, немски и френски език) следва да се представи при поискване на компетентния орган в рамките на 10 дни след влизането.
Към момента България е рискова зона (www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikogebiete) и се изисква задължителен тест, който може да се направи 48 часа преди влизането в Германия или непосредствено след пристигането. 

Въпреки засиления контрол по границите, транспортът до Германия, не е ограничен и границите остават отворени.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с:
Посолство на Република България във Федерална Република Германия, Берлин
Адрес: Mauerstrasse 11, 10117 Berlin Тел.: +49 30 201 09 22 Имейл: [email protected]
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във