Банкеръ Daily

Свят

Германия засега остава без елитни военни командоси

На специална пресконференция в Берлин, организирана на 1 юли 2020 г., Анегрет Крамп-Каренбауер - министър на отбраната на Германия, и генерал Еберхард Цорн - генерален инспектор на немската армия, представиха структурен анализ на KSK (Kommando Spezialkräfte) - специалните части на немската армия (т. нар. командоси).

Службата е създадена през 1996 г. - в отговор на ситуация, свързана с евакуацията на немски граждани от Руанда по време на геноцида. Командосите са обучени да действат в крайни условия и имат право да "работят" и в Германия, и в чужбина.

В момента 30 бойци са на мисия в Мазари Шариф (Афганистан), където обучават тамошните специални части. Общата численост на KSK е 1400 души, стационирани са в Калв, провинция Баден-Вюртемберг и оперират под неофициалното мото Facit omnia voluntas (лат. - Волята решава). А публичността е последното нещо, за което мечтаят да им се случи.

 

Не е тайна, че сравнително често бойците от специалните части демонстрират притежаваното от тях специално самосъзнание. Немските армейски командоси не са изключение. За съжаление подвидове на това самосъзнание - за принадлежност към един необикновен елит, както и "съответното" подобаващо поведение, понякога са пряко свързани с отдавна официално отхвърлената идеология на Третия райх.

В последните години подозренията към "баретите" в крайно десен екстремизъм и уронваща конституцията дейност започнаха все по-често да се оправдават. Особено след скандала през април 2017 г., когато на празненство по повод някакъв рожден ден, армейски командоси са се посрещали и изпращали с хитлеристки поздрави. 


През ноември 2018 г. избухва най-големият скандал, свързан с KSK. Федералната служба за криминална полиция (БКА) разкрива престъпна мрежа, в която участват около 200 крайно десни действащи командоси и ветерани. Целта е системен терор над прииждащите по онова време в Германия мигранти, „отприщване“ на народното недоволство и силово налагане на законност, ред и дисциплина. С две думи - разкрит е заговор за насилствено вземане на властта.

Според информация, изтекла в публичното пространство, разследването е предотвратило плановете на неонацистите да отвлекат и убият лидера на Зелената партия Клаудия Рот, германския външен министър Хайко Маас и бившия президент на страната Йоахим Гаук.

Установено е, че всички заговорници принадлежат към група, наречена "Uniter". Тя е основана през 1996 г. от елитни командоси, завърнали се от мисии в Африка. През годините, в редиците й са се включили и ветерани от Афганистан и Ирак.

Разследването предотвратява и изграждането на мрежа от неонацистки клетки в редовната германска армия.


Именно засилването на тези тенденции стана повод за поредица от спешни, но деликатни разследвания. В хода на едно такова разследване, през месец май в имот на командос от специалните армейски части, намиращ се в Саксония, са открити сериозни количества муниции, оръжия, експлозиви и противоконституционни материали.

Шокирана от "находките", на 29 май военният министър Анегрет Крамп-Каренбауер сформира работна група под ръководството на генералния армейски инспектор ген. Еберхард Цорн. Нейните задачи са да направи структурен анализ на специалните армейски части, да идентифицира "носителите" на дясноекстремистки тенденции и да предложи варианти за окончателно прочистване на KSK.

Резултатите от едномесечната дейност на работната група, огласени на пресконференцията, са повече от плашещи.

Отделни подразделения на КSК са се отклонили от правия път, водени от самосъзнанието за елит. Развило се е токсично лидерство, довело до разхлабване на дисциплината и небрежност при съхранението на муниции.

Прякото командване и бойците от втора рота на специалните части са предпочели да запазят мълчание - било от лоялност, било от страх - и са отказали съдействие на инспекцията. Ето защо тази структурна единица ще бъде разформирована, а "проблематичните командоси" - уволнени.

Кариерното развитие в KSK е под всякаква критика, на практика такова няма. Има командоси с по 15-20 години служба на едни и същи позиции. За целта се въвеждат ротационни модели, а присъствието на ръководни длъжности ще бъде ограничено с конкретни мандати. Обучаващите звена ще бъдат преструктурирани, ще бъдат променени радикално и процедурите за прием в специалните части.

Инспекциите са показали гравиращи дисциплинарни дефицити и впечатляващи пропуски в работата на складовото стопанство. Местонахождението на 85 000 патрона и 62 килограма експлозиви е неясно. Започва нова разследване, което трябва да установи дали боеприпасите са забравени някъде по време на маневри (!?), дали липсата им е плод на мърляво документирани в компютърните системи или целият този арсенал умишлено е изнесен от складове. До края на годината ще бъде направена и тотална техническа инвентаризация на специалните части.

По данни на военното контраразузнаване, изтичането на класифицирана информации от системите на KSK също е факт. Зачестяват и случаите на запасняци, демонстриращи дясноекстремистки убеждения. На ревизия ще бъдат подложени процедурите за освобождаване от активна служба и преминаването в запас, Законът за проверка на надеждността на персонала също ще бъде преработен из основи.

На пресконференцията, военният министър Анегрет Крамп-Каренбауер подчерта, че въпреки негативните резултати от структурния анализ, ползата от съществуването на армейските специални части не подлежи на никакво съмнение. Те обаче не могат да просъществуват в сегашния си вид, трябва да бъдат основно реформирани и да се реинтегрират в немската армия.

Целта е да окуражим честните командоси, осмелили се да съдействат на проверяващите и показали готовност за промени, подчерта министърката. Тя уточни, че свирепите мерки не трябва да се приемат като наказание, а като шанс догодина командосите да отпразнуват четвърт вековния си юбилей на чисто. И... обеща, че идните месеци ще станат публично достояние и други случаи на десен радикализъм.

Тренировките и международните мисии на спецподразделенията от KSK са прекратени до второ нареждане, а актуалните им бойни задачи и задграничните мисии са поверени на други военни единици.

Следващият доклад за състоянието на армейските спецчасти ще бъде огласен на 31 октомври тази година.

 

Марта Монева

Facebook logo
Бъдете с нас и във