Банкеръ Daily

Свят

Германия започва ваксинирането веднага след Нова година

Франк-Валтер Щайнмайер

Германия ще започне ваксинацията срещу COVID-19 веднага след Нова година, заяви днес германският президент Франк-Валтер Щайнмайер.

"Първите ваксини ще бъдат одобрени за използване в Германия още през декември. Изграждат се или вече са оборудвани стотици центрове за ваксинация и веднага след Новата година тя ще започне", каза президентът. По думите му борбата с пандемията е навлязла в решителна фаза".

Както по-рано заяви германският канцлер Ангела Меркел, решението за одобрение на ваксината срещу коронавируса, разработена от консорциума Пфайзер/Бионтех (Pfizer/BioNTech), се очаква на 29 декември, след което ще започнат доставките и използването й.

Ваксината срещу Ковид-19 на "Пфайзер" и "Бионтех" ще бъде достъпна за пациенти в Англия от тази седмица, след като през миналата тя бе налична само в болниците, съобщава ДПА.

Националната здравна служба на Англия съобщи, че над 100 части на страната ще получат доставки на ваксината днес, с цел ваксинацията да започне в следващите часове. Създадени са локални центрове за ваксинация, които покриват всяка част на страната, като се спазват изискванията за съхранение на ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех". 

Медицински сестри, парамедици, фармацевти и други здравни работници ще работят съвместно с общопрактикуващите лекари, за да ваксинират хората на възраст над 80 години, както и работещите и обитателите на домове за възрастни хора.

Преди това ваксина можеха да получат само пациенти в болници.

В Шотландия обитателите на домове за грижи ще започнат да получават ваксината от днес. В Уелс говорител на правителството е съобщил за ДПА, че общопрактикуващите лекари чакат одобрение за друга ваксина - тази на "АстраЗенека" и Оксфордския университет, преди да започнат да я поставят на пациенти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във