Банкеръ Daily

Свят

Германия започва ускорено депортиране на мигранти без бежански статут

Германският канцлер Ангела Меркел и премиерите на германските провинции се договориха за ускорено депортиране на имигранти, които са поискали, но не са получили бежански статус в страната, съобщи БНР. Управляващата коалиция е одобрила план от 16 точки, с който ускореното експулсиране да стане възможно.

Планът е бил окончателно изготвен след атентата срещу коледния базар в Берлин през декември. Той бе извършен от тунизиец, на когото е бил отказан бежански статут, но въпреки това е останал в Германия.

Мерките предвиждат строг контрол на местожителството на кандидатите за убежище. Също така ще бъде създаден център за координиране на масово експулсиране, в който бързо ще се подготвят нужните документи при проблемни случаи. Такива центрове могат да бъдат създадени и в отделните провинции. Имигранти, които доброволно се съгласят да напуснат страната, ще получават еднократна финансова помощ. Общо 90 милиона евро ще отпусне Германия през 2017 година за тази цел. Очаква се броят на експулсираните през тази година да се увеличи многократно, тъй като властите вече са готови с обработката и проверката на почти всички влезли в страната с искане за бежански статут и немалка част от тях няма да получат такъв.

Междувременно в Белгия е подготвен закон, с който чужденците, родени в страната, да могат да бъдат прогонвани, когато са заплаха за сигурността и обществения ред, съобщиха местни медии.

Проектозаконът е бил подкрепен от комисия към Федералния парламент. С поправката се премахва защитата, дадена от законодателството през 2005 г., според която родените в Белгия или дошлите в страната преди навършването на 12 години не могат да бъдат прогонени, дори да са осъдени престъпници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във