Банкеръ Daily

Свят

Германия започва преговори с Русия за купуване на "Спутник V"

Йенс Шпан

Германският министър на здравеопазването обяви днес, че страната му ще започне преговори с Русия за евентуално закупуване на ваксината "Спутник V" срещу коронавирус, в случай че тя бъде одобрена от европейските власти, предаде Франс прес.

Обясних от името на Германия на Съвета на здравните министри на ЕС, че ще имаме двустранно обсъждане с Русия, за да знаем на първо място кога и какви количества могат да бъдат доставени, посочи Йенс Шпан пред регионалното обществено радио ВеДеЕр (WDR).

Шпан обоснова решението си, като обясни, че Европейската комисия от своя страна преди това е обявила, че няма да преговаря от името на 27-те за закупуването на препарата "Спутник V", за разлика от процедирането с други ковид ваксини.

Въпросът за използването на "Спутник V" предизвиква спорове в Европа. Френският министър на външните работи наскоро упрекна Русия, че използва ваксината си като инструмент за "пропаганда" по света.

Доставките на руски ваксини би трябвало да се осъществят в рамките на 2 до 4-5 месеца, за да променят съществено настоящата ни ситуация от гледна точка на броя на ваксинираните, уточни министър Шпан, критикуван за бавната ваксинационна кампания.

Тъй като не може да произвежда достатъчно ваксини и поставя като приоритет продукцията за населението в Русия, до момента Москва изнася само малки количества от ваксината си в чужбина.

От първото ваксиниране в деня след Коледа, в момента в Германия се прилагат три ваксини: на Пфайзер/Бионтех, на АстраЗенека, при определени условия, и на Модерна. Четвърта ваксина - на "Джонсън и Джонсън" се очаква през следващите седмици да бъде разпратена в целия ЕС.

Бавария, която е най-големият германски регион, вече обяви вчера, че е постигнала "предварителен договор" за получаване на 2,5 милиона дози от руската ваксина, която се нуждае от зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата.

Агенцията не е посочила краен срок за решението си за "Спутник V". Досега ЕАЛ проучваше представените данни за вече одобрени ваксини в период от 2 до 4 месеца.

Германските власти, които се притесняват силно от третата вълна на зараза, са под натиск, тъй като 3 месеца след началото на тържествено започналата ваксинационна кампания, са имунизирани, дори и само с първа доза, едва 13 на сто от населението.

Властите във ФРГ обещаха, че всеки желаещ, ще може да си постави поне първа доза до края на септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във