Банкеръ Daily

Свят

Германия започна разследване на свързани със случая "Скрипал"

Генералната прокуратура на Федерална република Германия и Федералната служба по наказателни дела започнаха предварително разследване на двама предполагаеми служители на ГРУ (сега Главна дирекция на Генералния щаб на Руската федерация), чиито имена бяха оповестени в публичното пространство от британските власти и медии в контекста на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри, съобщава "Шпигел", цитиран от "Фокус".

Твърди се, че по време на предварително разследване, органите на реда установили, че подсъдимите по делото Скрипал - известни като Руслан Боширов и Александър Петров - са били в Германия през 2014 г. и са прекарали три дни в околностите на Франкфурт на Майн. Според изданието командването на елитния отряд на руското военно разузнаване, с което са свързани имената на двете лица, има връзки в Германия.

В сряда германското външно министерство обяви експулсирането от страната на двама служители на руското посолство в Германия поради недостатъчно, според Берлин, сътрудничество на руските власти за разследването на убийството на грузинския гражданин Зелимхан Хангошвили. Генералната прокуратура, която разследва убийството, заяви, че "има достатъчно фактически основания да се смята, че деянието е извършено или по заповед на държавните органи на Руската федерация, или по указание на властите на Чеченската република, която е част от Руската федерация".

Facebook logo
Бъдете с нас и във