Банкеръ Daily

Свят

Германия закрива още три от своите ядрени централи

Днес Германия извежда от експлоатация три от последните си шест ядрени централи, съобщава Ройтерс. Това е част от плана на страната за отказ от ядрена енергия и преминаване към възобновяеми енергийни източници.

Правителството на страната реши да ускори плановете си за излизане от ядрената енергетика след катастрофата на японската атомна централа Фукушима през 2011 година.

Реакторите, които са разположени в Брокдорф, Гронде и Гундреминген и се управляват от E.ON и RWE, ще спрат работа след три и половина десетилетия. Другите три реактора - Изар 2, Емсланд и Некарвестхайм 2, ще бъдат изведени от експлоатация в края на 2022 година.

В шестте ядрени реактора през тази година са били произведени около 12% от електричеството в Германия. На възобновяемите енергийни източници се падат 41%, доката въглищата и природния газ са с дял съответно от по 28% и 15 процента.

Според разработените планове, до 2030 г. в най-голямата европейска икономика 80% от електричеството трябва да се произвежда от възобновяеми енергийни източници.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във