Банкеръ Daily

Свят

Германия в сблъсък с УЕФА за "цветовете на дъгата" в Мюнхен

УЕФА изпрати "лош сигнал", като отхвърли искането на Мюнхен да освети стадиона си в цветовете на дъгата в знак на протест срещу политиката на Унгария спрямо сексуалните малцинства. Това заяви шефът на германската дипломация, цитиран от Франс прес.

"Футболният терен наистина няма нищо общо с политиката. Става дума за хора, за справедливост, за толерантност. Ето защо УЕФА изпраща лош сигнал", посочи в Туитър Хайко Маас.

"За щастие обаче все още можете да демонстрирате цветовете си днес - на стадиона и вън от него", добави германският външен министър.

С отказа си УЕФА предизвика критики и породи движение за солидарност в Германия преди мач от европейското първенство тази вечер, който се очертава напрегнат.

В отговор кметът на Мюнхен Дитер Райтер заяви, че довечера редица емблематични обекти из града ще бъдат украсени в символични багри, включително една кула и една вятърна турбина, видими от стадиона.

Преди мача организаторите на мюнхенския парад на гордостта, сдружени с "Амнести интернешънъл", смятат да раздадат на зрителите 11 000 знамена в цветовете на дъгата (заради антивирусните рестрикции ще бъдат заети едва 14 000 места).

Обстановката може да се изостри заради унгарските фенове. "Карпатската бригада" - групировка от ултраси, разпознаваеми по черните им тениски, смята да изпрати "хиляди" свои членове в Мюнхен, както личи от страницата й във Фейсбук.

Приетият в Унгария закон, свързан с образованието за ЛГБТ+ общността, е срамота. Това заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция в отговор на въпрос.

Тя съобщи, че ЕК ще изпрати до Будапеща правни възражения преди новоприетият закон да влезе в сила. По нейните думи законът води до ясна дискриминация на основата на сексуална ориентация и е в разрез с основните европейски ценности - човешкото достойнство и правата на човека.

Няма да отстъпим от тези принципи. Силно вярвам в ЕС, където всеки може да бъде, какъвто иска и да обича, когото иска. Ще използвам цялата власт на ЕК, така че правата на европейските граждани да бъдат защитени, независимо къде живеят, добави Фон дер Лайен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във