Банкеръ Daily

Свят

Германия в очакване на смяната на властта

Днес се провеждат парламентарните избори в Германия. Спечелилата политическа партия ще получи правото да сформира правителството на страната, а лидерът ѝ би го оглавил като канцлер на страната.

По време на изборите за Бундестаг през 2017 година социологическите агенции предричаха единодушна победа на консервативния блок Христиан-демократически и Христиан-социален съюз (ХДС/ХСС) на канцлера Ангела Меркел, който в крайна сметка и спечели с внушителна преднина пред социал-демократите (СДПГ), получавайко 32.9% от гласовете.

През този година се очаква крайно упорита борба между СДПГ и ХДС/ХСС. Разликата между тях, според последното допитване, е само  1 процентен пункт в полза на социал-демократите. Но примерно 25% (а според някои изследвания - 35%) от немците все още не са взели решение кого ще подкрепят, и са възможни всякакви сюрпризи. 

Сега Армин Лашет ще защитава честта на консервативния блок ХДС/ХСС. През април тази година Националният съвет на Християндемократическия съюз (ХДС) подкрепи лидера си Армин Лашет като кандидат на консервативния блок за канцлер на Германия. Неговият съперник за кандидат-канцлерския пост бе Маркус Зьодер, който е шеф на баварската сестринска партия Християнсоциален съюз (ХСС). 
Припомняме, че блокът ХДС/ХСС традиционно избира общ водещ кандидат на федералните парламентарни избори. Председателят на германския Христиан-демократически съюз (ХДС) Армин Лашет сега оглавява правителството на Северен Рейн - Вестфалия, най-населената федерална провинция.

Министърът на финансите в правителството на Меркел - Олаф Шолц, сега е кандидат за канцлер от Германската социалдемократическа партия. 

От създаването си преди 40 години, Зелената партия в Германия за първи път издига свой кандидат за канцлерския пост - съпредседателката на партията Аналена Бербок, депутат и експерт по международно право. И още нещо любопитно. Аналена Бербок е втората жена след канцлера Ангела Меркел, която сега се кандидатира за най-високия пост в управлението на най-голямата европейска икономика. Лидерката на "зелените" е родена през 1980 година в град Патензен, провинция Долна Саксония. 

Ако СДПГ победи ХДС/ХСС начело с Лашет със значителна преднина, то за него това ще е краят и не му остава нищо друго освен да си подаде оставката. В този случай Лашет при загуба губи всичко - и поста на председател на христиан-демократите и поста на премиер на Северен Рейн - Вестфалия. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във