Банкеръ Daily

Свят

Германия увеличава разходите си за отбрана с 5 млрд. евро

Урсула фон дер Лайен

Германия значително е увеличила разходите си за отбрана тази година, предаде ДПА.

Федералното правителство в Берлин е съобщило на НАТО тази седмица, че цели да повиши тези си разходи до 47 милиарда и 320 милиона евро. Става дума за увеличение с пет милиарда евро в сравнение с миналата година. По този начин Германия вече харчи 1,35 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана (за сравнение през миналата година Германия отдели 1,23 процента от БВП за отбрана). Увеличението, което е най-голямото от края на Студената война, бе направено на фона на критиките срещу Германия по този въпрос от Съединените щати.

Правителството на американския президент Доналд Тръмп разкритикува Берлин, че не изпълнява целта на НАТО за увеличение на разходите за отбрана на страните членки на алианса до два процента от БВП.

На срещата на НАТО в Брюксел миналото лято Тръмп дори допусна възможността САЩ да излязат от алианса, ако останалите страни членки не увеличат разходите си за отбрана до два процента от БВП.

Германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви миналия месец пред американския си колега Патрик Шанахан, че Германия ще увеличи разходите си за отбрана.

"Знаем, че Германия трябва да направи повече", обеща тогава Урсула фон дер Лайен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във