Банкеръ Daily

Свят

Германия сваля извънредното положение заради COVID на 25 ноември

Германия няма да удължи въведеното заради COVID-19 извънредно положение в страната. Извънредното положение ще изтече на 25 ноември, съобщават германски медии, позовавайки се на изказване на германския здравен министър.

Решението ще бъде взето, тъй като германските власти вече оценяват риска за ваксинираните хора като "умерен". Това ще маркира стъпка в посока връщане към нормалния начин на живот, след като обявеното извънредно положение продължава почти 19 месеца.

Въпреки това някои противоепидемични мерки ще останат в сила за закрити пространства. Здравният министър настоява в Германия и занапред стриктно да се спазват правилата за хигиената и дистанцията, т.е. в съответните ситуации от хората да се изисква сертификат, че или са преболедували, или са изцяло ваксинирани, или имат актуален отрицателен тест. В това отношение не може да има пълно връщане към нормалността, става ясно от думите на министъра. "Доколкото можем да кажем, връщането към нормалното ще стане възможно едва през пролетта на следващата година “, е казал германският здравен министър Йенс Шпан.

Ако на национално равнище вече няма официална епидемична ситуация, правителството в Берлин и правителствата в отделните федерални провинции получават обратно правомощията си да определят правилата за носене на маски, спазване на дистанция, за ограниченията на контактите между хората и за осигуряването на ваксини.

Специалистите от института "Роберт Кох", който отговаря за контрола над заразните болести в страната, са на мнение, че вече е спаднала опасността от претоварване на здравната система с интензивни пациенти, защото процентът на ваксинираните в страната значително е нараснал. Учените от института отдавна повтарят, че почти всички нови зарази, а най-вече тежките случаи на заболяване от Ковид-19, които предполагат хоспитализация и интензивно лечение, се регистрират при неваксинирани хора, пише "Дойче веле".

По данни от началото на септември над 61 процента от хората в Германия вече са напълно ваксинирани срещу коронавируса

Facebook logo
Бъдете с нас и във