Банкеръ Daily

Свят

Германия стана като Източна Европа - все повече хора работят на черно

Според икономически експерти, през 2020 година работата на черно в Германия е достигнала 11,4 процента от БВП, а през 2021 делът ѝ ще продължи да расте.

Пандемията предизвика разцвет на сенчестата икономика в Германия . Подобно нещо се случи и по време на финансовата криза през 2009, пише Дойче Веле.

Според икономически експерти, през 2020 година работата на черно в Германия е достигнала 11,4 процента от БВП, а през 2021 делът ѝ ще продължи да расте.

През 2020 част от жителите на страната, чиито доходи са спаднали поради загубата на работа или поради това, че работят на намалено работно време, са търсели алтернативни източници на средства. Открили са ги в сенчестата икономика. Според професор Фридрих Шнайдер от университета "Йоханес Кеплер" в Линц, работата на черно в Германия през миналата година се е увеличила значително - вероятно тя възлиза на 11,4 процента от брутния вътрешен продукт, което отговаря на около 380 000 евро. През 2019 година делът ѝ бе 9,1 процента. Шнайдер смята, че най-засегнатият от работата на черно бранш е гастрономията - където от данъчните са били укрити вероятно около 60 милиарда евро.

В  новогодишното си обръщение към германците германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че идва година на надеждата. Битката срещу коронавируса тя определя като „задачата на века“.

Меркел няма да се кандидатира за преизбиране на предстоящите национални избори, насрочени за септември, тя се оттегля, но политическото бъдеще на страната още не е ясно и то в критичен момент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във