Банкеръ Daily

Свят

Германия спира износа на оръжие за Саудитска Арабия заради Кашоги

Германия няма да изнася оръжия за Саудитска Арабия, докато продължава сегашната несигурност за това какво се е случило с журналиста Джамал Кашоги, каза германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

Меркел отново осъди убийството на Кашоги, което Саудитска Арабия призна, че е станало в консулството й в Истанбул.

"Първо, осъждаме това деяние по най-категоричен начин", заяви канцлерката.

"Второ, има спешна нужда да се изясни какво се е случило. Що се отнася до износа на оръжия, той не може да се осъществява при сегашните обстоятелства", каза Меркел.

Председателката на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Андреа Налес междувременно призова правителството на страната да преразгледа отношенията си със Саудитска Арабия във връзка с обстоятелствата около убийството на Кашоги.

"След такъв немислим инцидент трябва принципно да преразгледаме отношенията със Саудитска Арабия", включително по въпроса за износа на германски оръжия, заявила Налес в интервю, публикувано вчера във в. "Билд ам зонтаг". "Трябва да има осезателни последствия", отбелязва лидерът на германските социалдемократи.

Джамал Кашоги, известен с критическите си изказвания за политиката на Рияд, изчезна на 2 октомври, след като влезе в саудитското консулство в Истанбул за оформяне на документи. В събота саудитските власти потвърдиха смъртта на журналиста, настъпила според тях в резултат на сбиване в консулството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във