Банкеръ Daily

Свят

Германия скърби: заради високите цени на тока бирата поскъпва

До месеци цените на бирата както в търговската мрежа, така и в заведенията, ще бъдат увеличени чувствително.

Милионите почитатели на бирата в Германия скоро ще трябва да я преглъщат на по-високи цени. До месеци цените на бирата както в търговската мрежа, така и в заведенията, ще бъдат увеличени чувствително, оповестиха три от най-големите пивоварни - "Радебергер", "Кромбахер" и "Велтинс". Причината са по-високите цени на електроенергията, пише Дойче Веле.

Говорител на "Велтинс" припомни, че през изминалите три години само цените на електроенергията са се увеличили със 150 процента и обясни, че това увеличение вече няма как да се компенсира. От "Кромбахер" пък добавиха, че последното увеличение на цените на бирата е било преди цели три години.

Изпълнителният директор на Германския съюз на пивоварите Холгер Айхеле също бие тревога, че производителите са тежко засегнати от дефицита и оскъпяването на отделните съставки и суровини. "По няколко показатели разходите в бранша нараснаха толкова много, че ако не днес, то утре неизбежно ще се отразят на цените", каза Айхеле.

Познавачите на пазара смятат, че останалите пивовари ще последват примера на трите големи фирми и също ще вдигнат цените. Опитът показва, че когато големите производители тръгнат нагоре с цените, малките местни пивовари, включително и производителите на локални бири като "Кьолш" или "Вайсбир", в определен момент също вдигат цените. През пролетта на 2022-а година бирата ще поскъпне в цялата Германия, категорични са експертите.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във