Банкеръ Daily

Свят

Германия ще увеличи интервала между двете дози на ваксината

Германският канцлер Ангела Меркел и премиерите на 16-те федерални провинции решиха в сряда да увеличат интервала между първата и втората доза на ваксината срещу COVID-19, където е възможно, за да предложат ваксини на повече хора, предаде Ройтерс.

По данни към 2 март, цитирани от Асошиейтед прес, 5,3 процента от населението на Германия е ваксинирано с първа доза на ваксината, а 2,7 процента - с двете дози.

Меркел и ръководителите на провинциите заявиха днес, че очакват скоро решение на постоянната комисия за ваксинациите относно поставяне на ваксината на компанията АстраЗенека и на лица над 65 години, информира Ройтерс.

Към момента Германия разрешава поставяне на тази ваксина само на хора на възраст между 18 и 64 години.

Министърът на здравеопазването Йенс Шпан каза, че кампанията по ваксинация ще бъде ускорена до няколко дни, очаквайки одобрение на предложението за поставяне на ваксината на АстраЗенека и на лица над 65 години.

На срещата на Меркел с премиерите на федералните провинции бе решено от 8 март правителството да заплаща бързи тестове за коронавирус за всички асимптоматични граждани най-малко веднъж седмично.

Съгласно петфазовия план, одобрен на срещата вчера, от 8 март ще бъде разрешено събиране на до петима членове на две семейства, без да се броят децата до 14 години. От следващия понеделник ще отворят и някои магазини, включително книжарниците и градинските центрове.

Ще работи търговията на дребно в регионите, които регистрират под 50 нови случая на 100 000 души население за период от седем дни. Ако броят на новите случаи скочи над 50 на 100 000, магазините ще се върнат към варианта "кликни и отиди", при който клиентите си запазват времеви прозорец за пазаруване. Ако новите случаи нараснат на повече от 100 на 100 000 души население в три последователни дни, се задейства "спешна спирачка" и се връщат ограниченията, валидни до 8 март, пояснява Ройтерс.

На по-късна фаза ще бъдат отворени терасите на ресторантите, а музеите, театрите и кината ще бъдат отворени за хора, които представят скорошен отрицателен тест за COVID-19.

Facebook logo
Бъдете с нас и във