Банкеръ Daily

Свят

Германия ще си прибере бойците от "Ислямска държава"

Германските граждани, които са бойци на групировката "Ислямска държава" в Сирия, имат основно право да се завърнат в Германия, заяви днес говорител на вътрешното министерство в Берлин, цитиран от Ройтерс. 

Главният правителствен говорител добави на редовна пресконференция, че Германия се консултира със САЩ, а също с Великобритания и Франция във връзка с европейските граждани в Сирия.

"Всички германски граждани, включително тези, които са заподозрени, че са замесени с "Ислямска държава", имат основно право" да бъдат в Германия, заяви говорителят на вътрешното министерство.

Няколко външни министри от Европейския съюз се изказаха против искането на американския президент Доналд Тръмп за връщане на чуждестранни бойци на "Ислямска държава", посочва ДПА.

През уикенда Тръмп настоя Европа да приеме обратно над 800 бойци на групировката, заловени в Сирия. Много от тях са граждани на ЕС с право на завръщане.

"Това е проблем. Ние в Европа сме запознати с това", каза люксембургският външен министър Жан Аселборн преди разговори в Брюксел с колегите си от ЕС.

"Ако искаме да намерим разумно решение, тогава трябва да обсъдим това. А не да пращаме туитове наляво и надясно, от което няма смисъл", заяви той, критикувайки Тръмп за това, че е повдигнал въпроса в Туитър.

Германският външен министър Хайко Маас каза, че американското искане е "трудно изпълнимо" в момента. Според него това би било възможно само ако чуждестранните бойци бъдат незабавно арестувани, докато започнат съдебни процеси срещу тях.

Австрийският външен министър Карин Кнайсъл заяви, че не може да разбере искането на Тръмп. По думите й не би било в "ничий интерес" да бъдат освобождавани чуждестранни бойци, заловени от международната коалиция и от кюрдските бойци с цената на голям риск.

Унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че за Европа е едно от "най-големите предизвикателства" да предотврати връщането на чуждестранни бойци на континента.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във