Банкеръ Daily

Хайко Маас:

Германия ще разреши международните пътувания най-напред за Европа

Хайко Маас

Безпрецедентното предупреждение на германското правителството да не се предприемат никакви международни пътувания би могло бъде отменено поетапно, като се започне с Европа. Това заяви министърът на външните работи на Германия Хайко Маас, цитиран от ДПА.

"За Европа определено ще бъде възможно да бъде отменено предупреждението за пътувания по-рано, отколкото за други дестинации, стига само сегашната положителна тенденция да продължи в много страни", каза Маас, имайки предвид напредъка в борбата с коронавируса.

Той обаче не се ангажира с конкретен срок за отпадане на забраната.

Германското правителство одобри мерки за постепенно смекчаване на граничния контрол, съобщи днес министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер, цитиран от ДПА.

Агецията отбелязва, че това става в момент, когато страните от ЕС работят за възстановяване на свободното движение в съюза до средата на следващия месец.

Границата с Люксембург ще е първата, която ще бъде отворена, след като бе решено граничният контрол да не продължи след изтичането в петък на сегашния срок, каза германският вътрешен министър пред репортери в Берлин.

Той съобщи още, че се водят разговори с Дания за отваряне на границата й с Германия, "щом датското правителство приключи консултациите със съседните държави".

В съгласие с Франция, Швейцария и Австрия Германия реши границите й с тези страни да останат затворени до 15 юни, след като първоначално предвиденият срок трябваше да изтече този уикенд.

Германия затвори границите си на 16 март и допуска само пътуващи по уважителна причина като шофьори на тирове, трансгранични работници и медици.

Зеехофер каза, че се водят дискусии дали към списъка да се добавят и други групи хора.

По план Германия ще отвори отново всичките си гранични пунктове, с извършване на проверки, след като в последните седмици много от тях бяха напълно затворени. Тези проверки също ще бъдат леко облекчени, като федералната полиция ще осъществява проверки на места, а не системен контрол, каза вътрешният министър.

Той подчерта, че изпълнението на плановете ще зависи от това дали данните за заразата продължават да показват напредък в борбата на Германия и съседките й срещу новия коронавирус.

Facebook logo
Бъдете с нас и във