Банкеръ Daily

Свят

Германия ще разреши доставка на танкове и ПВО за Украйна

Танк "Леопард 1" (Wikipedia)

Германското правителство ще разреши доставката на танкове за Украйна, съобщи АФП, като се позова на правителствен източник в Берлин.

Това решение ще бъде повратна точка в предпазливата засега политика на Германия относно военната подкрепа за Киев.

Потвърждението на новината се очаква на международната среща на военни министри в американската база "Рамщайн" в Германия по-късно днес, е съобщил източникът. 

Германия ще обещае да достави на Украйна системи за противовъздушна отбрана "Гепард", съобщава в. "Зюддойче цайтунг", цитиран от Ройтерс.

Изданието не посочва източниците си. Според публикуваната информация германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт се готви да предложи оръжията на срещата в "Рамщайн".

Германия скоро ще вземе решение дали да одобри доставката на 100 стари машини за пехотата "Мардер" на Украйна, заяви вчера говорител на правителството. Ако това стане, то ще представлява първата доставка на тежки оръжия за Украйна директно от Германия.

Германската отбранителна компания "Райнметал" е поискала одобрение на износа на машините за Украйна, съобщи пред Ройтерс източник от отбраната, като целта е те да бъдат възстановени през следващите месеца, преди да бъдат изпратени.

"Райнметал" също така е поискала одобрение за износ на 88 стари танкове "Леопард 1A5" за Украйна, съобщи германският вестник "Велт", цитирайки документи.

Ходът на "Райнметал" ще принуди канцлера Олаф Шолц да заеме ясна позиция по въпроса дали тежките оръжия могат да бъдат изпращани директно от Германия за Украйна, тъй като сделките изискват одобрение от Съвета за национална сигурност, който се председателства от Шолц.

Говорител на "Райнметал" отказа да коментира въпроса пред Ройтерс, посочва агенцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във