Банкеръ Daily

Свят

Германия ще купи 60 тежки транспортни хеликоптери от „Боинг“

Германското министерство на отбраната възнамерява да закупи 60 тежки транспортни хеликоптера CH-47F от американската компания "Боинг", съобщи в. "Билд ам Зонтаг".

Новината за мащабната покупка е под заглавие "Правителството въоръжава Бундесвера срещу Путин".

Доставката на машините може да струва на Берлин 5 милиарда евро, но тя няма да бъде осъществена преди 2025-2026 г. Очаква се хеликоптерите да заменят остарелите машини CH-53G Stalion. „Билд ам Зонтаг“ отбелязва, че тези машини са на 50 години и се нуждаят от ремонт.

Очаква се германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт да информира Бундестага за решението следващата седмица.

Германските консерватори сериозно неглижираха отбраната на Германия през последните две десетилетия и понастоящем външната политика и политиката в сферата на сигурността са в плачевно състояние, заяви лидерът на Християндемократическия съюз (ХДС) Фридрих Мерц в интервю, публикувано днес, предаде ДПА.

Мерц казва пред в. "Билд ам Зонтаг", че консерваторският блок, който до неотдавна беше на власт в Германия и се състоеше от ХДС и от баварския Християнсоциален съюз (ХСС), е допуснал "сериозни провали" по въпросите, свързани с отбраната.

"Като погледнем назад, трябва, за съжаление, да кажем, че всички министри на отбраната през последните 20 години взимаха погрешни решения по въпросите, свързани с материалната част и със състоянието на войските", изтъква Фридрих Мерц.

Отдавна има информации, че военното оборудване на германската армия е остаряло и недостатъчно, отбелязва ДПА. От края на 2005 до края на миналата година министерството на отбраната бе оглавявано от представители или на ХДС, или на ХСС.

Във връзка с руското нахлуване в Украйна Мерц заявява пред "Билд ам Зонтаг": "Масирани санкции и изолация на Русия бяха потребни още през 2014 г., когато Русия анексира Крим". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във