Банкеръ Daily

Свят

Германия се връща към въглищата, ако Русия спре газа

Роберт Хабек (АП)

Германия е подготвена, ако Русия спре износа на газ за страната, заяви министърът на икономиката Роберт Хабек, цитиран от Ройтерс

Той каза това в отговор на въпрос на радио "Дойчландфунк" какво ще направи правителството, ако Русия спре износа на газ. По думите му за тази зима и лятото всичко е наред, но за идната зима ще трябва да се вземат допълнителни мерки. Той изтъкна, че се планира ново законодателство, за да се осигури запълването на газохранилищата за зимата.

Министърът посочи, че се взимат мерки за най-лошия сценарий, който още не се е случил, тъй като руснаците доставят газ. Но Хабек допълни, че в най-лошия случай Берлин ще трябва да запази въглищните си централи като резерв, може дори да ги остави да работят. Той обаче увери, че е поет ангажимент да се премине към възобновяеми източници в средносрочен план.

"Газпром" продължава да подава в щатен режим руски газ за транзит към Европа през територията на Украйна, заяви говорителят на холдинга Сергей Куприянов, цитиран от ТАСС.

Подаването продължава в съответствие със заявките на европейските потребители - 109,4 милиона кубични метна на 2 март, посочи говорителят. За вчера, 1 март, заявките са били за 109,6 милиона кубични метра.

Природният газ в Европа в момента се продава за над 2100 долара за 1000 куб. метра, което се случва за първи път от 23 декември 2021 г. , показват данните на международната борса ICE.

Априлските фючърси на хъба TTF в Нидерландия към 11:10 часа българско време се търгуваха за 194,17 евро за мегаватчас, което е над 2100 долара за 1000 куб. метра. При откриването на борса цената на синьото гориво беше 130 евро за мегаватчас (около 1430 долара за 1000 куб. метра). Общото поскъпване е почти 60 процента.

Вчера борсата затвори на цена от 121,68 евро за мегаватчас (около 1350 долара за 1000 куб. метра).

Facebook logo
Бъдете с нас и във