Банкеръ Daily

Свят

Германия се отказва от въгледобива още през 2030 г.

Германия се отказва от въгледобива още през 2030 година. За това са се договорили трите партии, които преговарят за съставянето на правителство. Очаква се по-късно днес те да представят коалиционния договор, предаде кореспондентът на БНР в Берлин.

Трите преговарящи партии - социалдемократи, Зелени и либерали - спазиха обещанието си да не изнасят предварителна информация от преговорите. Въпреки това през последните дни стана ясно, че трите партии е трябвало да изгладят различията си в климатичната политика. По настояване на Зелените те са постигнали споразумение за отказ от въгледобива още през 2030 вместо през 2038 година.

Освен това най-късно през 2040 година Германия трябва да се откаже от природния газ като източник за производство на електроенерегия, твърдят запознати с хода на преговорите. Следващата година ще бъде изключена и последната ядрена централа. Като енергоизточник на бъдещето очакваната тройна коалиция в Берлин определя т.нар. син водород, който се произвежда от изкопаеми горива като природен газ, но е изчистен от въглероден диоксид с помощта на технологиите за улавяне и съхранение на въглерод.

Смята се, че основните постове в бъдещето правителство са раздадени. В седмицата след Никулден Бундестагът трябва да избере социалдемократа Олаф Шолц за канцлер. Външен министър се очаква да бъде съпредседателката на Зелените Аналена Бербок, а другият лидер на партията, Роберт Хабек, да поеме мегаминистерство на екологията и икономиката. Председателят на либералите Кристиян Линднер вероятно ще поеме финансовото министерство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във