Банкеръ Daily

Свят

Германия се опъна на искането на Тръмп да си прибере джихадистите

Германия може да приеме обратно бойци на терористичната групировка "Ислямска държава", заловени в Сирия, само ако заподозрените имат достъп до консулски услуги. Това заяви днес министерството на вътрешните работи, намалявайки вероятността Берлин да изпълни искането на американския президент Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Тръмп призова вчера Великобритания, Франция и Германия да приемат обратно над 800 заловени бойци на ИД и да ги изправят пред съда.

По принцип всички германски граждани и заподозрените, че са се сражавали за ИД, имат право да се върнат, каза говорителка на германското вътрешно министерство. Това обаче може да стане само, при условие че те са имали достъп до консулски услуги, допълни тя.

По думите й Ирак е изявил интерес да изправи пред съда някои от бойците на ИД.

"В Сирия обаче германското правителство не може да гарантира правни и консулски услуги за задържаните германски граждани заради въоръжения конфликт там", допълни говорителката.

Близо 1050 души се отправиха от Германия към военните зони в Сирия и Ирак от 2013 г. и близо една трета вече са се върнали в страната, според германските власти.

Сирийските кюрди, които изиграха ключова роля в боевете срещу ИД в Сирия, приветстваха призива на Тръмп, допълва ДПА.

Стотици бойци от десетки страни са под надзора на Сирийските демократични сили (СДС) - военизирана група, съюзник на коалицията, оглавявана от САЩ.

"Както се изправяме срещу тероризма и Даеш ("Ислямска държава") в координация с международния алианс, така и проблемът с чуждестранните джихадисти, техните деца и жени трябва да бъде решаван в координация с международната общност. Това е бреме, което не можем да носим сами", допълни организацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във