Банкеръ Daily

Медведев в отговор на Шолц:

Германия се чуди защо не сме надеждни, а действаме като неин враг

Германия се чуди защо има проблеми с газовите доставки от Русия, при все че самият Берлин е обявил на Москва хибридна война и действа като неин враг. Това заяви днес в "Телеграм" Дмитрий Медведев, експрезидент на федерацията и зам.-шеф на руския Съвет за сигурност, предаде ТАСС. Той припомни думите на канцлера Олаф Шолц, според когото Русия "вече не е надежден доставчик на енергоносители".

"Я гледай ти! Пак ли се е засегнал? Германия: а) е неприятелска страна; б) въвела е санкции срещу цялата икономика на Русия и нейните граждани; в) доставя на Украйна смъртоносни оръжия, насочени срещу нашите въоръжени сили. С други думи, обявила е на Русия хибридна война. Следователно Германия действа като враг на Русия", изтъква Медведев. При все това, продължава той, Шолц "се чуди, че германците имат някакви дребни проблеми с газа".

"Също като в детския виц: "И тия хора ми се карат, че си бъркам в носа?", коментира Медведев.

Според Шолц Русия не може да се смята за сигурен доставчик на горива, тъй като отдавна нарушава договорните си ангажименти. Русия неведнъж е отхвърляла обвиненията и е заявявала, че настоящата ситуация е породена най-вече от енергийната политика на самия ЕС и неговите санкции, напомня ТАСС.

Руският концерн "Газпром" извършва профилактични работи на газопровода "Северен поток" тогава, когато е предвидено по правилник, тъй като следи за сигурността на доставките, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Песков говори днес пред телевизиите "Росия 1" и "Росия 24". Той бе запитан защо на "Северен поток" не се прави профилактика възможно най-често с оглед оръжейните доставки от Европа за Украйна, пояснява агенцията.

"Газпром" десетилетия наред печелеше реноме като надежден гарант на енергийната сигурност, надежден доставчик. И ние сме убедени, че "Газпром" не е направил нито една стъпка, която да разклати това реноме", подчерта Песков.

Според него "европейските пишман политици" действат абсурдно, като отказват ремонт на инсталациите за "Северен поток". "Щом европейците съвсем абсурдно вземат решение да се откажат от сервизното обслужване на своето оборудване, по-точно на оборудването, което е собственост на "Газпром", вината е на онези политици, които са взели решението за санкции", каза говорителят на Кремъл.

Песков изтъкна, че тези политици "карат сега своите граждани да умират от инсулти, щом видят сметките за електроенергия. "А сега, когато се захлади, нещата ще се влошат още повече", прогнозира той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във