Банкеръ Daily

Свят

Германия: Русия да спаси договора, като се откаже от ракетите си в нарушение

Хайко Маас

Русия може да спаси договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие, ако се откаже от своите крилати ракети, които са в нарушение на този договор от 1987 г. между САЩ и тогавашния СССР. Това заяви днес в Москва германският външен министър Хайко Маас, който се срещна с руския си колега Сергей Лавров, предаде Ройтерс.

Според Маас договорът трябва да бъде съхранен, защото е от голямо значение за сигурността на Германия. Германският топдипломат призна, че документът не е изчерпателен предвид новите технологии, възникнали през годините след неговото подписване. Маас посочи като пример за такива технологии оръжията за кибервойна, съобщи Ройтерс.

Лавров повтори днес, че Русия никога не е нарушавала този договор и желае неговото запазване, но американската страна вече е обявила, че ще го денонсира и че решението й не подлежи на преговори. Руският министър отбеляза, че САЩ не са представили никакви доказателства за нарушения от руска страна и декларира, че изпитанията на въпросната ракета 9М729 са били в разрешения от договора обхват, допълни ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във