Банкеръ Daily

Свят

Германия призова за премахване на правото на вето в ЕС

Германският външен министър Хайко Маас заяви днес, че Европейският съюз трябва да премахне правото на отделните страни членки да налагат вето върху външнополитическите мерки, тъй като 27-членният блок не може да си позволи да бъде "държан като заложник", предаде Ройтерс.

Неговите коментари, които идват дни след като по-нископоставен държавен представител разкритикува Унгария по име, отразяват нарастващото разочарование в Берлин от начина, по който страните членки на ЕС могат да възпират блока да действа по въпроси, по които почти всички негови членове са съгласни.

"Не можем да се оставим да бъдем заложници на хората, които спъват европейската външна политика с ветото си", каза Хайко Маас на конференция на германските посланици в Берлин.

"Ако направите това, рано или късно рискувате сплотеността на Европа. Ветото трябва да си отиде, дори това да означава, че можем да се случи мнозинството да е против нас. "

Забележките му са свързани с крайно необичайно порицание от страна на Германия на друга страна членка. Германия, която съзнава икономическата си и политическа тежест в рамките на ЕС, обикновено е много предпазлива да я употребява от страх да не изглежда, че се налагта над другите.

Унгария блокира изявление на ЕС през април, в което се критикува новият китайски закон за сигурност в Хонконг, и така подкопа усилията на блока за противодействие на ограниченията на свободите от страна на Пекин в бившата британска колония.

Миналия месец Будапеща отказа да ратифицира нов договор за търговия и развитие на ЕС с африканските, карибските и тихоокеанските страни, а също така отказа да подкрепи призива на ЕС за прекратяване на огъня между Израел и палестинците.

Под управлението на националистическия премиер Виктор Орбан Унгария поддържа по-тесни връзки с Китай, като наскоро се съгласи да бъде домакин на чуждестранен кампус на голям китайски университет в Будапеща въпреки многогласния опозиционен протест.

Facebook logo
Бъдете с нас и във