Банкеръ Daily

Свят

Германия признава Гуайдо за президент на Венецуела, ако няма избори

Германия възнамерява да признае опозиционния лидер Хуан Гуайдо за президент на Венецуела, ако не бъдат произведени незабавно свободни и честни избори. Това обяви днес говорителят на германското правителство Щефен Зайберт, цитиран от ДПА.

По думите му Николас Мадуро не може да бъде смятан за законен президент на латиноамериканската страна заради изборите през 2018 г., които не са отговаряли на демократичните стандарти. "Венецуела се нуждае от свободни и честни избори", подчерта говорителят.

Зайберт каза, че положението във Венецуела предизвиква "сериозна загриженост" у правителството Германия и че желанието на милиони венецуелци за честни и свободни избори "не може повече да бъде пренебрегвано". Според него венецуелското Национално събрание под ръководството на Гуайдо има да играе важна роля.

Състоялите се през май м.г. избори във Венецуела избори бяха критикувани от международната общност като недемократични. Въпреки критиките на 10 януари Мадуро положи клетва за втори мандат.

По-рано тази седмица Националното събрание в Каракас постанови, че Мадуро незаконно заема президентския пост и 35-годишният Хуан Гуайдо се обяви за временен президент съгласно конституцията. Този ход получи незабавната подкрепа на САЩ, Канада и голям брой южноамерикански страни. Сред подкрепящите Мадуро са Русия, Иран, Турция, Куба, Боливия и Никарагуа, припомни ДПА.

Русия предложи днес, ако е необходимо, да посредничи в спора между правителството и опозицията във Венецуела, като заяви, че е готова да си сътрудничи с всички политически сили, които действат отговорно, предаде Ройтерс, като цитира РИА Новости.

Изявлението идва ден, след като Москва заяви, че Николас Мадуро е легитимният президент на Венецуела, а не опозиционният лидер Хуан Гуайдо, който се самопровъзгласи за временен президент и получи подкрепата на САЩ и част от латиноамериканските страни.

Предложението за посредничество беше отправено от Александър Шчетинин, директор Латиноамериканската дирекция на руското външно министерство. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във