Банкеръ Daily

Свят

Германия предлага международна зона за сигурност в Сирия

Анегрет Крамп-Каренбауер

Германия предложи създаването на зона за сигурност под международен контрол в Северна Сирия с цел защита на разселените цивилни и продължаване на борбата срещу терористичната организация "Ислямска държава", предаде Ройтерс.

"Моето предложение е да бъде създадена зона за сигурност под международен контрол с участието на Турция и Русия", заяви германският министър на отбраната и лидер на Християндемократическия съюз Анегрет Крамп-Каренбауер в интервю за телевизия "Дойче веле".

Според Крамп-Каренбауер създаването на такава зона ще стабилизира региона и ще позволи възстановяване на инфраструктурата и доброволно завръщане на бежанците.

Министърката изтъкна, че работи в тясно сътрудничество с канцлера Ангела Меркел върху идеята за зона за сигурност в Северна Сирия и че е информирала най-важните съюзници на Германия за предложението.

Това е първият случай, когато германското правителство предлага военна мисия в Близкия изток. Ако идеята бъде одобрена от Турция и Русия, ще се очаква Берлин да изпрати войници в Сирия като част от мисията.

Предложението на Крамп-Каренбауер може да създаде напрежение в германската управляваща коалиция, тъй като коалиционните партньори на Меркел от Германската социалдемократическа партия се отнасят скептично към каквато и да било директна военна намеса в Сирия.

Министърката защити идеята, като заяви, че вече не може да слуша как германските политици само говорят, че са разтревожени от насилието в Сирия, но не предприемат действия. Според Крамп-Каренбауер Германия и нейните управляващи партии трябва да направят повече и да допринесат за решаването на кризата в Сирия.

 

Срокът за преустановяването на турската военна операция в Североизточна Сирия при необходимост може малко да бъде удължен. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп на заседание на кабинета си, състояло се в Белия дом, предаде ТАСС.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и държавният секретар Майк Помпео по време на консултации в Анкара се договориха за петдневно прекратяване на огъня. Ако ни е необходимо още малко удължаване на този срок, той ще бъде удължен, каза снощи Тръмп.

На 9 октомври Турция започна офанзивата "Извор на мира" в Северна Сирия, която е насочена срещу бойците от Силите за защита на народа. На 17 октомври САЩ и Турция постигнаха споразумение за преустановяване на бойните действия в Северна Сирия. Турция се съгласи да прекрати огъня за 120 часа, за да може кюрдските отряди, влизащи в коалицията Сирийски демократични сили, да напуснат района на планираната "зона за сигурност".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във