Банкеръ Daily

Свят

Германия поиска финансови санкции срещу Унгария

Германският държавен министър за Европа Михаел Рот повдигна въпроса за евентуални финансови санкции срещу Унгария в отговор на използваните от унгарския премиер Виктор Орбан авторитарните мерки в борбата срещу коронавируса, предаде ДПА.

Не можем да обясним на нашето население, че страни финансират голяма част от държавните си инвестиции с европейски пари и след това нарушават принципите на ЕС, посочва Михаел Рот в публикуван днес във в. "Велт".

Той каза, че трябва да има възможност да се одобрят европейски финансови санкции с квалифицирано мнозинство като част от сегашните преговори на блока по бюджета за 2021 година.

В понеделник унгарският парламент, доминиран от партията на Орбан - Фидес, даде на правителството широки правомощия да се бори с кризата с коронавируса. Приетият закон, който няма срок, дава право на Орбан да управлява с декрети в някои случай без парламентарен контрол.

Виктор Орбан отхвърли днес критиките на Европейския съюз срещу неговата авторитарна политика, като каза, че те идвали от "брюкселския мехур", предаде ДПА. 

"С какво се занимават в Брюксел? С нас. А те би трябвало да работят за спасяване на човешкия живот - това е, което спешно се изисква сега. Не разбирам хората, които са се затворили в брюкселския мехур", заяви Орбан по националното радио.

Полемиката между Будапеща и Брюксел се разрази, след като в понеделник унгарският парламент, в който управляващата партия ФИДЕС на Орбан има огромно мнозинство, гласува широки пълномощия на правителството в условията на кризата, причинена от коронавируса. Законът, приет без времево ограничение на строгите мерки, позволява на Орбан да управлява с декрети, а в някои случаи и без парламентарен надзор.

Това отприщи новата вълна на критики от ЕС на фона на поредицата предишни остри сблъсъци на Орбан с европейските партньори относно авторитарната му политика за близо 10 г. на власт.

Вчера председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен каза, че предприемането на извънредни мерки по време на епидемията е "разбираемо", но изрази опасения, че "някои мерки отиват твърде далече". "Аз съм особено обезпокоена от положението в Унгария", каза тя.

В интервю по френското радио "Европа 1" днес тя подчерта, че ЕС "внимателно следи тази ситуация и новото законодателство, прието в Унгария". "В случай на необходимост ние сме готови да действаме, за да се гарантира, че предприеманите от страните(членки на ЕС)мерки да бъдат пропорционални на ситуацията и ограничени по продължителност. И най-вече те трябва да бъдат под контрола на парламента. По тези въпроси ние водим диалог с унгарското правителство, но ще повторя, че в случай на необходимост аз съм готова да предприема нужните мерки", подчерта шефката на Еврокомисията, цитирана от ТАСС.

Вчера 13 партии, членуващи в Европейската народна партия (ЕНП), призоваха председателя й Доналд Туск да изключи ФИДЕС от ЕНП, а страните от ЕС да предприемат действия срещу Унгария. В момента членството на ФИДЕС в ЕНП е замразено и се обмисля изключването й, отбелязва ДПА.

Германският държавен министър по европейските работи Михаел Рот предложи налагането на финансови санкции срещу Унгария.

"Ние не можем да обясним на нашето население, че някои страни финансират голяма част от публичните си инвестиции с пари на ЕС, а после нарушават принципите на ЕС", каза той пред вестник "Велт" днес.

Според Рот трябва да има възможност за постигане на съгласие за финансови санкции на ЕС с квалифицирано мнозинство в рамките на водещите се сега преговори за бюджета на съюза за 2012 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във