Банкеръ Daily

Свят

Германия планира да приеме 1500 мигранти от гръцки острови

Германия планира да приеме около 1500 мигранти, които живеят в момента на гръцки острови, като ще даде предимство на семейства с деца, които вече са получили защитен статут в Гърция, предаде ДПА. 

Според източници на агенцията германският канцлер Ангела Меркел и министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер са се договорили по този план, след като правителството бе подложено на натиск да реагира по-бързо след опустошителния пожар в лагера Мория на остров Лесбос. Предложението вече е било обсъдено с Атина.

Около 12 000 души живееха в пренаселения бежански лагер Мория. Смята се, че пожарът в центъра миналата седмица е бил умишлено подпален от негови обитатели. Инцидентът поднови дебата в ЕС за това кой трябва да поеме отговорността за мигрантите, които нелегално или без документи влизат на територията на ЕС.

Германия вече се ангажира миналата седмица да приеме 100-150 деца в рамките на съвместна европейска инициатива, насочена към непълнолетните мигранти без придружител, припомня агенцията. Този ход обаче бе критикуван от политическите партии в страната като нищожен на фона на хуманитарната криза, с която се сблъсква партньорката в ЕС Гърция - често входен пункт за бежанците, които се опитват да достигнат до по-богатите европейски държави от Близкия изток и Северна Африка.

Остава неясно дали планът за приемане на 1500 души от Гърция ще получи подкрепата на социалдемократите, които са в коалиция с консерваторите на Меркел, посочва ДПА. Съпредседателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Саския Ескен е призовавала преди Германия да приеме няколко хиляди души.

Ангела Меркел е разкритикувала позицията на австрийския канцлер Себастиан Курц в дебата за приемане на непридружени малолетни от изгорелия гръцки бежански лагер Мория. Това пишат днес австрийски издания, позовавайки се на германски медии, според които Меркел е оценила като "недобра" ролята на Австрия в европейската политика за бежанците за разлика от подхода на Нидерландия.

Не може, от една страна, да се искат финансови отстъпки (при обсъждане на бюджета на ЕС - бел. ред.), а от друга, да не се участва при разпределянето на бежанците, е заявила Меркел на състояло се вчера закрито заседание на президиума на ХДС. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във