Банкеръ Daily

Свят

Германия отваря всички магазини и училища от този месец

Германия ще реши днес да премине към следващ етап от разхлабването на мерките за борба с коронавируса, като отвори всички магазини и училища от този месец. Това става ясно от проектоспоразумение между правителството и властите в провинциите, предаде Франс прес.

Това допълнително облекчаване на мерките е станало възможно, защото след първия етап на разхлабване, започнал на 20 април, броят на новите инфекции с коронавирус е останал стабилен и до днес не се забелязва нова вълна, се подчертава в текста.

Всички училища, в това число началните, както и детските градини, ще могат да отворят от следващата седмица при спазване на стриктна хигиена и дистанция. Германия вече разреши на гимназистите да се върнат в класните стаи. Споразумението, което ще бъде прието днес официално от канцлерката Ангела Меркел и премиерите на германските провинции, оставя на регионалните власти да решат дали да отворят университетите.

Всички магазини могат да подновят работа при спазване на хигиена и контрол на входовете, за да се избегнат опашки, подчертава документът. Властите в 16-те провинции ще решат дали да отворят ресторанти, кафенета, барове и хотели. Регионалните министри на икономиката вече се споразумяха за подновяване на работата на гастрономическия сектор от 9 май.

Провинциите ще решават и съдбата на театрите, концертните зали, клубовете, дискотеките и спортните зали.

В опит да избегнат масова втора вълна на коронавируса, федералното и регионалните правителства се споразумяха за незабавно връщане на ограниченията на местно равнище, ако броят на новите инфекции скочи, предаде Ройтерс.

За критично нарастване ще се смята "над 50 нови инфекции на 100 000 души през последните седем дни" в даден район.

Facebook logo
Бъдете с нас и във