Банкеръ Daily

Свят

Германия отменя санкциите срещу Турция

Германия ще отмени икономическите санкции, които наложи на Анкара преди една година. 

Берлин забрани износ на стоки за Турция на стойност 1.5 млрд. евро вследствие на задържането на германски защитник на правата на човека и на петима други активисти, включително на ръководителя на "Амнести интернешънъл".

Рестрикциите ще бъдат свалени през новата финансова година, казват викопоставени чиновници от германското Министерство на икономиката, цитирани от "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". 

Наред с това Берлин ще облекчи и режима за пътувания на германски граждани в Турция. За целта Министерството на външните работи ще свали предупредителните съобщения, че "германците са подложени на сериозен риск, ако посещават южната ни съседка". 

Холандия също обяви, че формално ще нормализира отношенията си с Анкара. Спорове между двете страни възникнаха около кампанията за референдума на Ердоган от 2017 година. 

Преди дни турският президент отмени извънредното положение, което бе въведено след опита за преврат срещу неговия режим през 2016 година. 

Отношенията между Европейския съюз и Турция стигнаха критично дъно след арестите на 50 000 души и уволнението на още 100 000 души, за които администрацията на Реджеп Ердоган твърди, че имат връзка с предполагаемия организатор на пуча Фетулах Гюлен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във