Банкеръ Weekly

Свят

Германия Отчете изненадващ излишък

Най-голямата европейска икономика, Германия, е отбелязала растеж от 1.7% за 2015 г., с което е подобрила резултата си от миналата година, съобщи Федералната статистическа служба ("Дестатис") на 14 януари. Растежът е над средния за последните десет години, такъв е бил и през 2014-а..

Същевременно страната е реализирала бюджетен излишък, равностоен на 0.5% от брутния й вътрешен продукт (БВП). БВП на Германия за 2015 г., възлиза на 3.027 трилиона евро и за първи път е надмината границата от три трилиона.

Тези резултати са постигнати с помощта на рекордната трудова заетост - 43 млн. души - най-високото число от обединението на страната през 1990 г., съобщи "Дестатис".

Бюджетният излишък, който надминава два пъти прогнозите, направени от финансовото министерство през ноември, вероятно ще бъде употребен в по-голямата си част за покриване на извънредните разходи за посрещането на бежанците.

"Спешно се нуждаем от резерви за финансиране на допълнителните дейности около настаняването и интегрирането на бежанците", коментира министърът на финансите Волфганг Шойбле в Берлин след оповестяването на данните.

Федералното правителство планира през 2016-а да бъдат изразходвани 8 млрд. евро за бежанците. Сумата, разчетена за тази година, е основана на прогнозата, че в Германия ще пристигнат още 800 000 бежанци, което е значително по-малко от 1.1 млн., колкото пристигнаха през 2015-а.

Основен фактор за засилената икономическа активност е вътрешното търсене, отбеляза шефът на "Дестатис" Дитер Сарайтер. "Вътрешното потребление е главният двигател на германската икономика. Инвестициите и външната търговия също са дали своя принос за положителните тенденции, но в много по-малка степен", уточни Сарайтер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във