Банкеръ Daily

Свят

Германия обмисля задължителна ваксина срещу морбили

Правителството на Германия обмисля дали да задължи родителите да ваксинират децата си срещу морбили на фона на увеличаващия се броя случаи по света на тази заразна болест, предаде ДПА.

Министърът на здравеопазването, християндемократът Йенс Шпан, обсъжда въвеждането на мярката и "със сигурност" ще има решение по въпроса, каза депутатът социалдемократ Карл Лаутербах. "Децата не трябва да плащат със смърт или немощ за безотговорните грешки на своите родители. Трябва най-после да смажем морбилите  и това може да бъде направено само със задължителни ваксинации", каза здравният експерт на Германската социалдемократическа партия. Социалдемократите са в правителствена коалиция с Християндемократическия съюз и баварската партия Християнсоциален съюз.

По данни на Световната здравна организация през 2017 г. броят на заболелите от морбили се е увеличил с 30 на сто в световен мащаб. Тенденцията е особено сериозна в Европа, където през 2017 г. има регистрирани 23 927 заболели, докато през 2016-а броят им е бил 5273.

Facebook logo
Бъдете с нас и във