Банкеръ Daily

Свят

Германия обмисля повече свободи за ваксинираните

Германците, които са ваксинирани, може да получат повече свободи и за тях да не важат твърдите мерки. Това стана ясно от изказване на германския здравен министър, цитирано от "Дойче веле". Рестрикциите за ваксинирани ще отпадат две седмици след получаването на втора доза.

Скоро може да  възможно напълно ваксинираните хора да пътуват, да посещават магазини или да посещават фризьорски салони без ограничителни мерки.

Всеки, който е бил напълно ваксиниран, в бъдеще може да бъде третиран като третиран като някой, който е с отрицателен тест за Covid-19, обясни здравният министър на Германия.

Тези облекчения обаче ще бъдат въведени едва когато третата вълна на коронавируса приключи и след като бъде разгледано по-нататъшното облекчаване на мерките.

Германският институт за контрол на заболяванията "Робърт Кох" казва, че напълно ваксинираните хора вече не трябва да влизат в карантина.

Институтът заяви, че рискът от предаване е по-малък от ваксинирани лица 15 дни след втората им доза, отколкото при човек без симптоми, който току-що е получил отрицателен бърз антигенен тест.

Около 12% от хората в Германия са получили поне първата доза от двудозова ваксина срещу COVID-19. Това е около 10 милиона души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във