Банкеръ Daily

Свят

Германия обмисля дали да отмени "дълговата спирачка" и за 2022 г.

Олаф Шолц

Германският финансов министър Олаф Шолц заяви днес, че правителството на страната ще реши през следващите дни дали т.нар. "дългова спирачка" трябва да бъде отменена и през 2022 г.

Дълговата спирачка, включена в конституцията на страната, ограничава структурните дефицити до 0,35% от брутния вътрешен продукт на Германия. Тя беше премахната през миналия септември, като имаше планове за възстановяване на това ограничаване на държавния дълг през 2022 година, припомня БНР.

Германският парламент трябва да реши през следващите дни как да финансира продължаващи мерки за смекчаване на въздействието на коронавирусната пандемия, заяви финансовият министър Олаф Шолц, попитан дали така наречената "дългова спирачка" трябва да бъде отменена и през следващата година.

Социалдемократът, който е кандидат на неговата партия за наследник на консервативния канцлер Ангела Меркел на национални избори тази година, бе попитан дали конституционно ограниченият държавен дългов таван трябва да бъде суспендиран за трета поредна година.

"В следващите дни ще трябва да решим много конкретно как ще се справим с новите предизвикателства," посочи той пред германската обществена телевизия Deutschlandfunk. "Много се радваме да имаме добра здравна система. Би било лудост да намалим това".

Шолц добави, че изборът на "политика на строги икономии" би бил погрешен начин на действие сред коронавирусната пандемия и подчерта, че министерството е решено да намери начин да заобиколи този сценарий.

"И би било икономически погрешно да се възприеме политика на строги икономии и да се намалят инвестициите. Така че въпросът е как да мобилизираме средствата, които са ни необходими, за да имаме добър път на растеж и да насърчаваме социалното сближаване", посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във