Банкеръ Daily

Свят

Германия обещала на Скопие начало на преговори за присъединяване през председателството си

Михаел Рот

Германия обеща да направи всичко възможно по време на своето председателство на ЕС да започне присъединителни преговори със Северна Македония. И аз чувствам задължение да изпълня това обещание, заяви германският държавен министър за Европа Михаел Рот в съвместно интервю с македонския вицепремиер по европейските въпроси Никола Димитров за германския вестник "Велт".

Преговорите все още не са се провалили, но все има още много работа да бъде свършена, заяви още Рот в интервюто, цитирано от МИА.

На заседанието неотдавна на Съвета на министрите почти всички делегации повториха, че двустранните въпроси трябва да останат между двете страни и че ние трябва да се фокусираме върху други въпроси, които са жизненоважни за старта на присъединителните преговори. Ние отчаяно се нуждаем да изпратим позитивен сигнал на Западните Балкани. Трябва да признаем, че Северна Македония и Албания постигнаха отлични резултати през последните години. Северна Македония направи история с подписването на договора за приятелство с България и решаването на 30-годишния спор с Гърция. Този напредък трябва да бъде награден, заявява още Рот.

Според вицепремиера Никола Димитров решението на България да блокира присъединителните преговори на Република Северна Македония не е изненадващо, но е разочароващо.

Не е продуктивно за политиците да обсъждат исторически въпроси. Този регион има богата история, но ние не бихме могли да предложим на младите поколения перспективи за бъдещето, каза Димитров. По този начин стигнахме до идеята да оставим историците да обсъждат историята, догато ние решаваме въпросите, които са важни за нашето настояще и бъдеще, каза Димитров.

Ние не бяхме изненадани, но бяхме разочаровани. Европейският съюз, базиран на Лисабонския договор, уважава културното и езиковото разнообразие. Наистина е трудно да се обясни на хората в Северна Македония, че техният език е станал пречка за присъединяване към общност, която цени езиковото разнообразие, заявил Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във