Банкеръ Daily

Свят

Германия няма да плаща за руския газ в рубли

Кристиян Линднер

Германия няма да плаща за руския природен газ в рубли, заяви министърът на финансите Кристиян Линднер. В интервю за медийната група "Функе" Линднер заяви, че Германия ще продължи да се разплаща в евро и долари, както предвижда договорът ѝ с "Газпром", и няма да позволи да бъде притискана.

Федералната република иска възможно най-скоро да си осигури независемост от руските газови доставки, заявява още финансовият министър, цитиран от германското обществено радио, съобщава БНР. 

"Обръщам се към Путин: Няма да позволим шантаж! Няма да плащаме за руския газ с рубли. Очевидно правим всичко възможно, за да станем възможно най-скоро независими от Русия", написа в "Tуитър" министърът. В интервюто той уточнява, че Германия няма да склони да плаща в рубли дори при екстремно развитие на ситуацията. В ЕС Германия е страната най-силно зависима от доставките на "Газпром" - 56% от газа там е руски. 

Руската банка “Газпромбанк” върна на Германия и Австрия плащането за газ в евро. Като причина официално е посочено “несяноти в плащането”. Става дума за съвсем малко количество газ, което представлява само 0,2% от рсукия внос за Европа.

Отхвърлянето на плащането е следваща стъпка в спора за руския газ. 

В телефонен разговор, проведен в петък вечерта, българският премиер Кирил Петков обсъди темата с германския канцлер Олаф Шолц. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във