Банкеръ Daily

Свят

Германия не счита България за рисков регион

От днес Федерална Република Германия не счита Република България за рисков регион, съобщават от Министерството на външните работи.

При влизане по суша (с автомобилен или железопътен транспорт) за лицата, пребивавали през последните 10 дни преди влизането в Германия единствено в България, отпада задължението за електронна регистрация, представянето на негативен тест/ удостоверение за пълна ваксинация/ удостоверение за оздравяване след прекаран коронавирус и карантината.

При пътуване със самолет остава задължението за представяне на негативен тест/ удостоверение за пълна ваксинация/ удостоверение за оздравяване след прекаран коронавирус. Отпада регистрацията в електронната система.

 Лица над 6 години, които влизат в Германия от България или рисков регион по въздушен път и през последните 10 дни не са пребивавали в регион с висока заболеваемост или в регион с варианти на вируса, трябва да представят отрицателен тест за коронавирус; удостоверение за пълна ваксинация или удостоверение за оздравяване след прекарана инфекция. Документът трябва да бъде представен на авиокомпанията преди заминаването.

При влизане от рисков регион по суша или море се изисква отрицателен тест за коронавирус; удостоверение за пълна ваксинация или удостоверение за оздравяване след прекарана инфекция. Документът може да бъде представен до 48 часа след влизането в Германия.

​Не се изисква тест от ненавършили 6-годишна възраст лица.

Подробна информация за тестове, удостоверения за ваксинация, удостоверения за оздравяване след прекарана инфекция, карантина и други може да бъде намерена в сайта на МВнР.

 

Дания отменя задължителната самоизолация за пристигащите от България

Дания обяви изваждането на България от списъка на т.нар. "оранжеви“ държави и включването й в списъка на "жълтите“ държави. Промяната означава, че за чуждите граждани (включително българските граждани), пристигащи в Дания от България, няма да се прилага мярката за 10-дневна самоизолация. Изискването за предоставяне на отрицателен тест за COVID-19, направен в рамките на 48 часа преди и непосредствено след пристигане в Дания, остава валидно за чужденците, които нямат постоянно пребиваване в Дания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във