Банкеръ Daily

Свят

Германия настоява за твърда линия в търговския спор със САЩ

Европейският съюз трябва да следва твърд курс по отношение на търговския спор със Съединените щати. Това обяви германският министър на външните работи  Хайко Маас, цитиран от  Die Zeit, в коментар на решението на Световната търговска организация да одобри митата на САЩ за 7,5 милиарда долара върху износа на стоки от ЕС

През май СТО постанови, че Европа незаконно субсидира производителя на самолети Airbus, в ущърб на американския конкурент Boeing. ЕС спечели подобно дело на СТО, обвиняващо САЩ в незаконно субсидиране на Boeing. Решението ще даде законното право на администрацията на Тръмп да налага на ЕС мерки за противодействие под формата на мита. Продуктите на ЕС, които биха могли да бъдат ударени, включват вино, сирене и маслини, които се произвеждат в много страни, участващи в консорциума Airbus.

Според Маас сега е времето за започване на дискусии с Вашингтон. „ЕС ще трябва да реагира и след като получи одобрението на Световната търговска организация, той вероятно ще наложи наказателни тарифи", поясни първият дипломат на Берлин.

Междувременно Европейската комисия обяви, съжалява за новите мита от страна на САЩ, но те ще навредят основно на американските компании и потребители. 

"Ако САЩ наложат санкции, те ще подтикнат и ЕС да направи същото.  Диалогът не е прекъснат, тъй като от американска страна все още се твърди, че се "очаква да започнат преговори" с Европейския съюз. ЕС също оставя вратата отворена: "Взимаме предвид изявлението на американския търговски представител, че САЩ са планирали да преговарят с Европейския съюз с цел да решат този проблем", обяви говорител на Комисията. 

Темата коментира Виле Скинари, министърът на търговията от Финландия, която председателства ЕС ротационно за шест месеца.

"Решени сме да следваме положителна програма за търговия със САЩ, но сме готови да защитим категорично нашите интереси, когато и ако е необходимо в рамките на правилата на СТО,“ каза Скинари.

Миналият месец изпълнителният директор на Airbus предупреди американския президент Доналд Тръмп, че планът му за налагане на мита върху европейския авиационен бизнес може да рикошира върху американската икономика. Тръмп е убеден, че решението за митата е победа над злоупотребяващите със САЩ. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във