Банкеръ Daily

Свят

Германия може да върне контрола по границата с Швейцария

Германия връща контрола по границата с Швейцария след убийството на дете. Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер заяви днес, че причината за мярката е убийството на дете във Франкфурт. Предполагаемият извършител на убийството е живеел в Цюрих.

"Ще направя всичко възможно, за да установим "умен" контрол" между двете съседни страни. Все още не съм разговарял с канцлерката Ангела Меркел за този проект, но ще й представя предложението през септември. Общо 43 000 случая на нелегално пресичане на германската граница са регистрирани през 2018 г. Необходимо е да се вземат мерки", подчерта Зеехофер.

Убийството на 8-годишното момче предизвика остри реакции в Германия. Детето било блъснато под влака на централната гара във Франкфурт от 40-годишен еритреец, живеещ в Цюрих от 2006 година. Той не разкри мотивите за деянието си и се очаква да бъде подложен на психиатрична експертиза.Еритреецът е блъснал и майката на детето, която се спаси. Според полицията той не е познавал жертвите си.

На 12 декември 2008 г.  Швейцария стана част от Шенгенското пространство. Страната е заобиколена от съседи, които прилагат Шенгенското споразумение. Изключение прави единствено Лихтенщайн. Границата с малкото княжество, която не се контролира от 1923 година, става външна за Шенгенското пространство и сега би следвало там да се извършва паспортен контрол. Но според намереното компромисно решение гранични пунктове няма да се изграждат, а границата ще се наблюдава с видеокамери.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във