Банкеръ Daily

Свят

Германия може да получи искове при спиране на "Северен поток - 2"

Германия може да се сблъска с искове за възстановяване на щетите, ако строителството на газопровода "Северен поток - 2" бъде окончателно спряно. Това е заявила федералния министър на околната среда, опазването на природата и ядрената безопасност на Германия Свеня Шулце в интервю, което е публикувано  в немският вестник  Welt am Sonntag.

"Ние не можем веднага да се откажем и от въглищата, и от атомните електроцентрали, и от природния газ, казва тя. Ние ще имаме нужда от природен газ и през това, и през следващото десетилетие". "Освен това, ако ние спрем  проекта, то съществува заплаха да се сблъскаме с изисквания за възстановяване на щетите в международни арбитражни съдилища", добавя министър Шулце.

По-рано САЩ приеха  закони, които предполагат налагането на санкции на участниците в "Северен поток - 2". Става дума за законите "За противодействие на противниците на Америка чрез санкции" (CAATSA) и "За защита на европейската енергийна сигурност" (PEESA). Вашингтон призовава европейските фирми да излязат от проекта, в противен случай ще им бъдат наложени санкции.

Правителството на Германия многократно е заявявало, че счита такива санкции за неприемливи. В Берлин смятат "Северен поток - 2" за икономически проект.

Според известният в Германия експерт, бивш посланик на страната си в САЩ и Великобритания, и шеф на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността Волфганг Ишингер, не си заслужава Германия да спира реализацията на "Северен поток - 2", а също така и да налага мораториум на неговото строителство. В статия, публикувана в списанието Der Spiegel той пише, че "спирането на проекта би бил  лош вариант", тъй като в този случай Германия ще трябва да отговаря на огромни искове за нанесени щети. 

Вместо това Ишингер предлага на германското правителство три други варианта: да се впише в проекта механизъм за екстремно спиране на работата по "Северен поток - 2"; да се предложи на ЕС и САЩ да сключат специален договор за бърз преход към възобновяеми източници на енергия; или да се усили натискът над "Газпром", така че Русия и ЕС да подобрят  отношенията си и по такъв начин да се даде импулс на завършването на проекта.

"Във всеки случай Берлин трябва тясно да работи с партньорите си в Европейския съюз, с Украина и с Вашингтон", пише Ишингер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във