Банкеръ Daily

Свят

Германия, Испания и Швеция настояват за намаляване на ядрените оръжия

Външният министър на Германия Хайко Маас

Германският външен министър Хайко Маас, както и испанските и шведските му колеги Арансия Гонсалес Лая и Ан Линде, в навечерието на срещата в рамките на Стокхолмската инициатива за разоръжаване, демобилизация и реинтеграция, призоваха ядрените сили за значително намаляване на арсеналите на ядрени оръжия. Това се казва в съвместна статия на министрите, публикувана в германския вестник Rheinische Post.

"Нуждаем се от напредък повече от всякога. Споразуменията за ядрено разоръжаване и неразпространение продължават да се сриват през последните години. Ново напрежение и недоверие между световните сили възпрепятстват по-нататъшното намаляване на ядрените арсенали", подчертават авторите на публикацията. 

Те припомниха, че Договорът за ядрени сили със среден обсег, основен инструмент за контрол на оръжията, приключи през 2019 г. В същото време, според външните министри, развитието на новите технологии само усложнява ситуацията, създава нови рискове и може да провокира поредната надпревара във въоръжаването.

Удължаването на Договора за намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия по-рано тази година, перспективата за нови преговори между Москва и Вашингтон  за бъдещи мерки за контрол на въоръжаването и ограничаването на риска и ангажимента за стратегическа стабилност, изразени от руския и американския президент на тяхната среща в Женева през юни, според външните министри на Германия, Испания и Швеция, "е добра новина." "Определено приветстваме тези положителни развития, но също така призоваваме държавите, притежаващи ядрено оръжие, да предприемат по-нататъшни решителни стъпки към разоръжаване“, пишат министрите.

"Това може да включва намаляване на ролята на ядрените оръжия в техните стратегии и доктрини, намаляване на вероятността от конфликт и случайна употреба на ядрено оръжие, допълнително намаляване на ядрените арсенали и полагане на основите за [подписване] на ново поколение споразумения за контрол на оръжията,", казват министрите.

"Трябва да прекратим изпитанията на ядрени оръжия веднъж завинаги, като окончателно приведем в сила Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити, като възобновим преговорите по Договора за забрана на производството на материал за ядрено оръжие или други ядрени експлозивни устройства и ядрено разоръжаване“, заключиха Маас, Гонсалес и Линде.

Срещата на ниво външни министри ще се проведе в Мадрид в понеделник. Тази инициатива започна от Швеция през юни 2019 г., като 16 държави се присъединиха към нея. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във