Банкеръ Daily

Свят

Германия иска нова сделка на ЕС с Турция за мигрантите

ЕС обеща да плати общо шест милиарда евро за хуманитарна помощ за бежанците в Турция.

Германският министър на външните работи Хайко Маас поиска ново споразумение между Европейския съюз и Турция за мигрантите, съобщи Дойче Веле.

"Необходимо е сътрудничеството с Турция по въпроса за миграцията да бъде осъвременено. Актуализирането на споразумението от 2016 г. между Турция и Европейския съюз ще бъде от полза за ЕС. Въпреки всички проблеми, които преживяхме с турското правителство, трябва да признаем, че тази страна за нас е поела бреме на мигрантите, което не може да бъде омаловажено", подчерта Маас и посочи, че в рамките на едно ново споразумение ще бъде необходимо и осигуряването на нови средства от ЕС за Турция, която, както той отбеляза, към момента се грижи за около 4 милиона мигранти.

"Не искам да давам конкретно число, но е съвсем ясно, че това няма да се получи без пари", каза той и допълни, че Турция понася голяма материална отговорност, което позволява на другите страни да спестят средства.

На 18 март 2016 г. в Брюксел Анкара и Европейският съюз договориха споразумение за миграцията, чиято цел бе да овладее миграционните потоци към Европа през Турция.  Споразумението предвижда всички нови незаконни мигранти, отиващи от Турция към гръцките острови, да бъдат връщани в Турция. Това е временна и извънредна мярка, която цели да прекрати опасната практика на прекосяване на Егейско море и да разбие бизнес модела на каналджиите.

ЕС обеща да плати общо шест милиарда евро за хуманитарна помощ за бежанците в Турция. До 2020 г. по данни на Европейската комисия, на Турция са отпуснати 4,7 милиарда евро и са изплатени 3,2 милиарда евро. Брюксел упражнява контрол над разходването на тези средства, например Уницеф и Световната програма по прехраната са избрани за проекти, свързани със здравеопазването, образованието и инфраструктурата. Турция твърди, че разходите й за бежанците досега възлизат на 40 милиарда долара. Така че тя също има интерес сделката да бъде актуализирана. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във