Банкеръ Daily

Свят

Германия иска ЕС да даде на Турция още пари да спира мигрантите

Хайко Маас

Германският министър на външните работи Хайко Маас призова сделката на ЕС с Турция за бежанците да бъде актуализирана.

"Въпреки всички трудности, които имаме с турското правителство, трябва да признаем, че страната е поела заради нас миграционната тежест, което не е без значение", подчерта министърът в интервю за германското издание "Велт", цитирано от БНР.

Евентуално ново споразумение ще изисква ЕС да осигури допълнително финансиране за Турция.

Сделката предвижда Анкара да предприеме мерки срещу незаконната миграция към ЕС, а Гърция да връща обратно в Турция мигрантите, стигнали незаконно до островите в Егейско море.

Междувременно в интервю за гръцкия вестник "Катимерини" Боб Менендес, председател на комисията по външни работи на американския Сенат, се обявява срещу отстъпки от САЩ към турския президент Реджеп Тайип Ердоган, ако той не промени значително позицията си в региона.

През март Менендес и Джим Риш, високопоставен републиканец в същата комисия, излязоха със съвместно изявление, в което предупреждават, че “постоянна корупция, упадък на медийната свобода, политизиране на съдебната система и други заплахи за върховенството на закона създават сериозни предизвикателства пред двустранните отношения между САЩ и България”.

Менендес отбелязва, че провокациите на Ердоган се отнасят до дестабилизирането на Източното Средиземноморие, темата с руските ракети С-400, подкрепата за авторитарния режим в Азербайджан, както и антидемократичното третиране на турския народ.

Менендес определя двустранните отношения между САЩ и Гърция като по-здрави от всякога, а отбранителното сътрудничество е основен техен стълб. Сенаторът многократно е заставал на страната на правата на Гърция в напрежението с Турция. Менендес имаше водеща роля и за признаването на арменския геноцид от американския Сенат.

В интервюто Боб Менендес изразява очакване, че президентът Джо Байдън ще остане решителен по отношение на Ердоган. Председателят на сенатската комисия по външни работи заяви освен това, че сътрудничеството във формат 3+1 между Кипър, Гърция, Израел и САЩ може да донесе значителни ползи на региона.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във