Банкеръ Daily

Свят

Германия иска да постигне климатичен неутралитет през 2045 година

Олаф Шолц

Германската икономика да постигне климатичен неутралитет още през 2045 година. Това предложение на вицеканцлера и финансов министър Олаф Шолц и на министъра на околната среда Свеня Шулце ще бъде подложено на гласуване в кабинета още следващата седмица. 

Под натиска на предстоящите през есента парламентарни избори и покачващия се рейтинг на Зелените, кандидатът за канцлер на Социалдемократическата партия Олаф Шолц изненадващо обяви нови климатични цели на Германия. "Прецизираме климатичните цели първо за 2030 година. Дотогава трябва да постигнем 65 процента неутрализиране на парниковите газове. Междинната цел за 2040 година е 88 процента, и крайната цел е да постигнем климатичен неутралитет още през 2045-а година“, обяви Шолц, който е вицеканцлер и финансов министър в последния кабинет на канцлера Ангела Меркел.

"Правителствената коалиция от християндемократи и социалдемократи подкрепя това предложение", коментира министърът на околната среда Свеня Шулце, също от Социалдемократическата партия.

Климатично неутрална икономика означава отделянето само на толкова парникови газове, колкото могат в последствие да бъдат неутрализирани.

Предложението на вицеканцлера и министъра на околната среда идва след решение на Конституционния съд, който задължи кабинета до края на следващата година да определи конкретни ангажименти за ограничаване на парниковите газове за периода след 2030 година. До тогава Германия има конкретни цели, залегнали в закона за климата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във