Банкеръ Daily

Свят

Германия и Франция разработват ново поколение боен изтребител

Германия и Франция обявиха старта на съвместна програма за разработката на нова платформа за бойни самолети. Двете страни подписаха договор на стойност 65 млн. евро, с които „Еърбъс” и „Дасо” през следващите две години ще започнат работа по проекта. Машината ще е конкурент на американския F-35 и ще замени "Еврофайтър" и "Рафал". След две години подготвителна работа между участващите компании, подписването на договорите трасира пътя за започването на реалната работа по общата отбранителна програма.

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен и френският й колега Флоранс Парли се срещнаха в Париж, където посетиха базата на компанията Safran Aircraft Engines, която ще произвежда новия двигател на реактивния самолет в сътрудничество с германската MTU Aero Engines. Фон дер Лайен обясни, че новия изтребителят е част от системата на следващото поколение оръжия (NGWS).

"Франция и Германия поеха водещата роля в проекта за обща бойна въздушна система, подчертавайки съвместната си отговорност в сферата на отбраната. В същото време това е ясен европейски проект. Служи за осигуряване на сигурността и капацитет за стратегически действия на всички в Европа. Той е отворен за допълнителни партньори от ЕС, когато дойде подходящото време. Той има по-равно политически и икономически смисъл“, подчерта  фон дер Лайен.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон за първи път коментираха подобна идея през юли 2017 г. Тогава те обявиха цялостна европейска Система за въздушна война на бъдещето, която включва нов изтребител, въоръжение и дронове. Ключова пречка пред проекта беше премахната през миналата седмица, когато Берлин прие искането на Париж и се отказа от купуването на новите американски F-35, които да заменят остарелите изтребители-бомбардировачи „Торнадо” от времената на Студената война. В конкурса останаха две по-стари платформи – „Еврофайтър”, който вече е на въоръжение и F/A-18.

Facebook logo
Бъдете с нас и във